UP KOT

Gepubliceerd op 18 september 2019 om 21:48

Het einde van de zomervakantie is in zicht en dan vertrekken vele van mijn oud-studenten "up kot".
Tijd dus om je spullen bijeen te zoeken, te selecteren en de compacte ruimte functioneel en toch esthetisch in te richten.
Deze blog is dus speciaal voor jullie, oud-leerlingen.
Ik geef jullie graag een aantal tips zodat je met een beperkt budget een trendy studentenkamer kan inrichten die je tweede thuis wordt en indruk maakt op je nieuwe vrienden.

#1 KAMER OF STUDIO
Het moet gezegd, de meeste studentenkamers zijn, als ze leeg staan, gewoon 4 witte muren, een centraal lichtpunt en tegelvloer. Geluk heb je als je ook nog beschikt over een eigen badkamer met lavabo, douche en toilet.  Sommige studenten met een groter budget kunnen genieten van een eigen kookgedeelte, anderen delen met kotgenoten een gemeenschappelijke keuken. De één huurt een bemeubeld pand, de ander moet alles nog bijeen zien te vinden.
Afhankelijk van de voorschriften van je huurcontract zal je meer of minder je eigen plek mogen maken van de ruimte. Lees dus alles goed na in het contract zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan op het einde van je huur.
Vaak verbiedt men bijvoorbeeld om de muren te schilderen in opvallende kleuren of om posters te hangen.

#2 OPMETEN
Ik richt me hoofdzakelijk tot jullie studenten zonder meubels en die gewoon een blanco kamer hebben gekregen en nog volledig zelf aan de slag moeten.
Hoe start je nu met het inrichten van wat jouw knusse plek moet worden?
Meet je kamer op en teken het eens uit op plan. Vergeet hierbij de deuren en ramen en hun draairichting niet te tekenen zodat je voldoende loopruimte hebt om ongestoord je ramen en deuren te openen. Frisse buitenlucht is immers belangrijk en een vlotte passage in en uit je kamer een must.

 

#3 LIJST VAN BENODIGDHEDEN
Maak een lijstje van de voorwerpen en meubels die je absoluut nodig hebt voor een studentenkamer en teken ze op het plan. Sommigen kregen misschien al zolderresten mee van thuis en anderen moeten nog helemaal van 0 beginnen.
Ik som even op: een bed (eenpersoonsbed is voldoende en trouwens ook ruimtebesparend). Het is des te gezelliger met 2 dicht bijeen ;) , een bureau met stoel en een kast om boeken en kledij in op te bergen.
Extra tof is een tafeltje met stoeltje om aan te ontbijten en een zetel om in te relaxen.
Heb je een gemeenschappelijke keuken, dan kan een waterkoker en microgolf toch nog dienen als je wat meer privacy wil en in alle rust wenst te eten.
Ben je eerder supersociaal en hou je van van veel mensen rondom je, spendeer  daar dan geen geld aan, maar ga voor een knusse relaxhoek waar je mensen in kan ontvangen.

#4  KOPEN OF UPCYCLEN?
Koop je meubeltjes online of transformeer zolderresten naar je eigen smaak.
Op Marketplace en 2dehands.be vind je heel wat. Dat de stijlen niet bij mekaar passen is nog niet zo erg. Maak er een geheel van door de meubeltjes in een zelfde kleur te verven. Schuur de oude vernis- of verflagen af en ga voor een tof kleurtje waar je vrolijk van wordt.
Wie liever nieuwe items heeft, kan met hartenlust gaan shoppen bij Ikea. Schrik niet van de lange wachtrijen bij de kassa en bereid je bezoek goed voor. Of laat een levering aan huis komen als je direct al weet wat je wil, want misschien raakt ook niet alles in de wagen.
Onthou alvast dat je je eigen gekozen of bewerkte meubels veel liever zal zien dan alle andere gekregen/gekochte zaken.

#5 SCHILDEREN, BEHANGEN OF POSTERS?
Een nieuw fris kleurtje op de muur is altijd gewenst, maar soms laten kotbazen dit niet toe. Check dit goed na in het contract.
Mag je niet schilderen en zijn de muren gewoon wit, waarom dan geen posters hangen. Ook hier kunnen kotbazen vervelend over doen. Ze dulden geen spijkers in de muren enzovoort.
Gelukkig bestaan er kleefpads die geen sporen nalaten bij het verwijderen. Op die manier kan je toch wat kleur in je kot steken en een leuke affiche of foto ophangen die van een neutrale kamer echt de jouwe maakt.

#6 KNUS OF KOEL?
Een knus gevoel is absoluut noodzakelijk. Heb je een kamer in een oud pand met hoge plafonds en ramen, ga dan voor gordijnen die tot de grond reiken. Dit is ook nog eens extra interessant om stookkosten te verlagen. Ikea heeft lange voorgemaakte gordijnen en anders kan je eens horen of de vorige huurder ze voor een prikje wil doorverkopen.
Lelijke vloer of kille tegel? Leg een tof en zacht tapijtje. Ideetjes genoeg bij Casa, Maison du Monde of Hema.
Waar je aan zal moeten wennen, is een bed in je leefruimte. Ga daarom voor een zetelbed of een plaid en kussens die het bed omtoveren tot een zetel. Zo heb je overigens een relax- en slaapruimte in een klap.
Heb je een hoog plafond, waarom geen hoogslaper nemen? Op die manier kan je een bureauhoekje of zetel onder je bed plaatsen zonder daarbij extra ruimte in te nemen.
Kijk maar eens naar deze toffe ideetjes.
Creëer zeker hoekjes in je kamer: een studeerplek, slaapplek en relaxzone. Dit kan je doen door een boekenkast als roomdivider te gebruiken.


#7 ACCESSOIRES
Beperkt budget of niet, details maken het verschil. Toffe affiches, hippe lampjes, mooie opbergdozen, zacht tapijtje, comfortabele kussens, bureauaccessoires, enz. het doet je veel meer goesting krijgen om "up kot" te gaan en er vooral goed te studeren.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.